Wat is een goede bureaustoel?
2020-09-09 - Hal18
Wanneer u een nieuwe bureaustoel wilt kopen, is het belangrijk dat deze jarenlang mee kan. Om die reden is het essentieel dat u een goede bureaustoel koopt, die zo valt in te stellen dat hij op maat gemaakt lijkt te zijn. Bovendien is een goede bureaustoel tegenwoordig ook duurzaam, zodat onderdelen makkelijk te vervangen zijn.
Waar moet u op letten bij een bureaustoel?
Een moderne bureaustoel heeft allerlei mogelijkheden waarmee een zitcomfort maximaal kan worden ingesteld. Denk daarbij aan:
- Zithoogte
- Zitdiepte
- Hoogte rugleuning
- Hoek rugleuning
- Kantelbare zit
- Hoogte armleggers
- Breedte armleggers
- Aparte lendesteun
Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke eigenschappen om op te letten bij een bureaustoel. De ondergrond is bijvoorbeeld van grote invloed op welke wieltjes het meest geschikt zijn. Bij een harde ondergrond, zoals laminaat, linoleum of tegels kunnen harde wieltjes krassen geven. Hou daarom vast aan harde wieltjes bij een zachte ondergrond en zachte wieltjes bij een harde ondergrond. Bovendien hebben veel bureaustoelen een maximaal gewicht dat ze ondersteunen.
Wat is een ergonomische bureaustoel?
Een ergonomische bureaustoel is een stoel die het mogelijk maakt om, ook voor langere tijden, een gezonde zithouding aan te nemen. Een verkeerde houding kan namelijk vele klachten opleveren waaronder rugklachten, zenuwbeknelling en moeite met opstaan. Bij ergonomische bureaustoelen kunt u tenminste de zithoogte, de hoek óf de hoogte van rugleuning en de breedte óf de hoogte van de armleuningen instellen.
Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?
In Nederland dient een goede goede bureaustoel minstens te voldoen aan de NPR 1813:2016. NPR staat hier voor Nederlandse Praktijk Richtlijn. Deze gedetailleerde norm omschrijft waar de zitting, rugleuning en armleggers minimaal aan moeten voldoen. Voor de maatvoering is hierbij uitgegaan van de gemiddelde maten van Nederlanders. De NPR 1813:2016 verschilt daardoor van de Europese richtlijnen. Voor deze richtlijn is uitgegaan van de gemiddelde maten van Europeanen. Doordat Nederlanders gemiddeld langer zijn kan een bureaustoel die aan de Europese richtlijnen voldoet dus net buiten de Nederlandse richtlijnen vallen.
Hoe moet u een bureaustoel instellen?
Het instellen van uw bureaustoel kunt u het beste van beneden naar boven doen.
Zithoogte: Allereerst is het belangrijk dat u beide voeten stevig op de grond zet. In tegenstelling tot wat vroeger werd gezegd, is het niet goed om met uw bovenbenen een rechte hoek met uw onderbenen te maken. Het is namelijk veel beter voor de doorbloeding als uw heup iets hoger is dan uw knie. Uw knie maakt dan een hoek van ongeveer 100°.
De hoogte van een bureaustoel instellen werkt vrijwel altijd met een hendel die aan de rechterkant onder de zitting zit. Hiermee bedient u een pomp die de stoel laat zakken of omhoog laat komen.
Zitdiepte: Probeer eerst zo diep mogelijk in de stoel te zitten als mogelijk is. De zitdiepte is ideaal als uw gebalde vuist nu tussen uw knieholte en de zitting van de bureaustoel past. Als dit minder is loopt u risico op beknelling van zenuwen en aderen. Als het meer is voelt het alsof u van uw stoel af kunt glijden.
Er zijn twee verschillende manieren waarop de zitdiepte aangepast kan worden. Dit verschilt per bureaustoel. Bij sommige bureaustoelen is de zitting zelf te verstellen, bij andere stoelen kan de rugleuning naar voren of naar achteren worden geschoven.
Hoogte rugleuning: Om de natuurlijke kromming van uw rug goed te ondersteunen hebben ergonomische stoelen een bolling aan de onderkant van de rugleuning. Deze bolling wordt lumbaalsteun of lendensteun genoemd. Deze steun behoort op of net boven de broekriem te vallen.
Sommige stoelen, waarbij de hoogte van de rugleuning niet apart valt in te stellen, bieden daarom een speciaal kussen als lendensteun.
Hoek rugleuning: Om een actieve houding te krijgen dient u de rugleuning iets achterover te laten hellen, in een hoek van 100° à 110°. Ook hier werd in het verleden anders over gedacht. Uit onderzoek is echter gebleken dat een rechte hoek geen betere, actievere houding is.
De hoek van de rugleuning valt vaak aan te passen met een aparte hendel. Deze zit dan weer meestal aan de rechterkant, iets verder naar achteren dan de hendel waarmee de zithoogte valt in te stellen.
Armleggers: De meeste mensen gebruiken de armleuningen of armleggers niet of nauwelijks. Veel vaker wordt het bureau waar men aan werkt als armondersteuning gebruikt. Hierdoor zit men vaak juist te ver naar voren. De juiste hoogte van de armlegger is wanneer uw arm op een ontspannen manier in een hoek van 90° kan rusten. Let er daarbij op dat uw schouders ook ontspannen zijn. Een andere manier om de juiste hoogte te kunnen bepalen is door uw wijsvinger op uw sleutelbeen te leggen. Uw elleboog geeft dan de juiste hoogte aan.
Bij een goede bureaustoel kan ook de breedte van de armleggers aangepast worden. De breedte is optimaal als deze onder uw schouders ligt: laat uw bovenarmen ontspannen naar beneden wijzen. Als het goed kunt u dan uw onderarmen comfortabel op de armleggers leggen.
Kantelmechaniek: Bij sommige stoelen kan ook de helling van het zitvlak worden aangepast, terwijl de hoek met rugleuning gelijk blijft. Hierdoor is het mogelijk om de zithouding, met goede ondersteuning, enigszins af te wisselen. Het is van groot belang om regelmatig van houding te kunnen wisselen. Dit zorgt voor een verbeterde bloedcirculatie.
Daarnaast bieden sommige stoelen een dynamische rugleuning. Hiermee kan de tegendruk van de rugleuning worden aangepast aan het lichaamsgewicht. Het doel is dat u ondersteuning voelt én mooi rechtop kunt zitten. De dynamische weerstand van de rugleuning valt meestal in te stellen met een draaiknop. Hoe dit werkt wordt uitgelegd in de handleiding van de bureaustoel.
Hoe hoog moet uw bureaustoel zijn?
Volgens de eerder genoemde NPR 1813:2016 hoort de zithoogte verstelbaar te zijn tussen de 410 en 550 millimeter. De hoogte van de rugleuning hoort minimaal 370 millimeter te zijn, waarbij de bewegingen van de schouders niet belemmerd mogen worden. De hoogte van de armleggers dient in te stellen tussen de 200 en 300 millimeter.
Daarnaast dient de afstemming tussen bureau en stoel natuurlijk ook in orde te zijn. De hoogte van het bureaublad dient gelijk te zijn met de hoogte van de armleggers. Met een in hoogte verstelbaar bureau, een zit sta bureau, kunt u dit heel exact instellen. Bovendien kunt u met een zit sta bureau af en toe staan, zodat u de bloedcirculatie op peil houdt en een bovendien actieve houding gebruikt.
Hoe lang kan een bureaustoel mee?
Zelfs kwalitatief uitstekende bureaustoelen gaan niet oneindig lang mee en hebben een bepaalde levensduur. Voor een gemiddelde bureaustoel is deze levensduur zo’n zes à 8 jaar. Er zijn echter verschillende punten die van grote invloed zijn op deze levensduur. Denk daarbij aan hoe vaak en door wie de stoel wordt gebruikt en of de stoel wordt onderhouden.
Door werking zullen bepaalde onderdelen langzaam los gaan. Controleer daarom met enige regelmaat (twee of drie keer per jaar) of alle bouten en schroeven nog goed vastzitten of even aangedraaid moeten worden. Op de lange termijn kan dit een forse winst opleveren in de levensduur van uw bureaustoel!
Een van de duidelijkste signalen dat een stoel aan vervanging toe is, is wanneer de stoffering versleten is. Een versleten of beschadigde stoffering kan echter leiden tot een verkeerde houding: het zitvlak is bijvoorbeeld niet langer comfortabel waardoor u er verkeerd op gaat zitten of te vaak moet verzitten. Als u merkt dat u vaak onderuitgezakt op uw bureaustoel zit, kan dit ook een duidelijke aanwijzing zijn dat uw bureaustoel dringend aan vervanging toe is.
Bij Hal18 kunt u uw heel voordelig gebruikte kantoormeubelen bestellen. In ons assortiment vindt u altijd een ruim aanbod voordelige tweedehands bureaustoelen die in weinig onderdoen voor volledig nieuwe bureaustoelen.